Kako postaviti spletno stran na WordPressu verjetno zanima vsakega posameznika, ki se spogleduje z idejo o lastni spletni strani, pa naj bo to osebni blog, ali pa poslovna spletna stran za manjše podjetje, ki si ne more privoščiti pomoči pri izdelavi. Slednje je sicer za moje pojme velika napaka, saj vas slaba poslovna stran skozi leta stane več, kot plačilo izvajalca, ampak o tem več v drugi objavi.

Predvidevam, da postavljate stran za lastno rabo in boste poslovno stran prepustili v roke izvajalcu, ki bo poskrbel za vsako pomembno malenkost, vi boste pa lahko poskrbeli za razvoj vaših produktov ali storitev.

Osnove lahko razdelamo v nekaj najpomembnejših korakov:

 1. IZBIRA IN NAKUP DOMENE
 2. IZBIRA IN NAKUP PAKETA GOSTOVANJA
 3. NAMESTITEV WORDPRESS
 4. IZBIRA, NAKUP IN NAMESTITEV TEME ZA SPLETNO STRAN

1.  IZBIRA IN NAKUP DOMENE

Kaj sploh je domena? Domena je tista zadeva, ki jo vidite v okenčku zgoraj v brskalniku. Največkrat se pojavlja v obliki www.domena.si. To je povezava, ki obiskovalca vaše strani pripelje na vašo stran.

Izbira primernega imena domene je ena izmed najpomembnejših odločitev, ki jo morate sprejeti pred samo postavitvijo spletne strani. Razmislite o vsebini vaše spletne strani. O jeziku, v katerem boste pisali. Če boste ciljali na domačo publiko, nujno izberite končnico .si, saj je to velikega pomena za optimizacijo (uvrstitev na Googlu). Tudi ime naj bo v slovenščini, še bolje pa je, če je nekaj mednarodnega, razumljivega v več jezikih, če bi se kasneje slučajno kdaj odločili pisati tudi v angleščini.

Če domena vsebuje več besed se lahko odločite med besedilom-s-pomišljaji.si ali besedilombrezpresledkov.si. Če je domena kratka, raje izberite besedilo brez presledkov, saj v večini primerov izgleda lepše.

Najboljše je, da domena vsebuje ključno besedo, ki povzame vsebino vaše strani, a velikokrat to ni mogoče, saj je večina uporabnih domen že zakupljena. Lahko pa skombinirate ključno besedo, storitev in ime vašega podjetja. Npr: www.cistilniservismicka.si.

Kje zakupiti domeno? Najboljša opcija je, da kupite domeno in gostovanje v paketu pri enem ponudniku, saj vam tako ne bo potrebno urejati prenosa domene. Sama že nekaj let uporabljam zgolj NeoServ, ko gradim spletno stran od samega začetka, pri naročnikih sem pa seveda delala tudi z drugimi ponudniki, a jih zaradi odlične podpore pri NeoServu ne bom niti omenjala. Po nešteto manjših in večjih problemih, se je NeoServ najbolje izkazal.

Torej, kliknete na njihovo stran, v okenčku preverite, ali je vaša željena domena prosta in jo dodate v košarico.

2. IZBIRA IN NAKUP PAKETA GOSTOVANJA

Gostovanje je vaš lastni prostor na nekem strežniku, ki omogoča, da vaša stran sploh dobi lokacijo na spletu, kjer je dosegljiva obiskovalcem. Izbira ponudnika gostovanja je zelo pomembna zadeva, saj je od njih odvisno, kako hitro bodo rešeni morebitni problemi, ki se bodo pojavili na strežniku, v veliko primerih pa vam bodo pomagali tudi pri drugih manjših zagatah. Absolutno priporočam moje favorite!

Če ostanem pri NeoServu, ob uspešno dodani domeni v košarico vas stran pelje naprej na izbiro paketa gostovanja. Izbira velikosti je pomembna, a ni nič hudega, če vzamete manjši paket in ga naknadno po potrebi nadgradite.
Če vzamem za primer, da želite postaviti blog, vam bo za začetek povsem dovolj oranžni paket. Nikakor naj vas nižja cena ne prepriča, da vzamete najmanjšega, torej belega, saj beli paket ne podpira SQL baz, kar je pa osnova za postavitev platforme WordPress. Ta paket je primeren za uporabnike, ki bi na lastno gostovanje prenesli stran, ki je bila postavljena npr. na Wix-u.

Če vam nekaj evrov razlike ni nek velik faktor pri izbiri, pa priporočam, da se odločite kar za najbolj priljubljenega – zeleni paket, saj ta poleg dodatnih 7GB prostora na strežniku ponuja tudi neomejeno število poštnih predalov in pa bonus kodo za 60€, ki jo lahko uporabite pri postavitvi kampanje na Google AdWords.

Paket dodajte v košarico in zaključite nakup. Če boste vaš nakup delili na Facebooku, vam pa NeoServ podari še nekaj dodatnih procentov popusta. So fajn, a ne? 🙂

3. NAMESTITEV WORDPRESSA

Ob nakupu gostovanja pri NeoServu boste delali na nadzorni plošči cPanel, ki je za moje pojme najbolj uporabniku prijazna nadzorna plošča. Vse dostope dobite ob naročilu.

Namestitev WordPressa je na cPanel zelo enostavna zadeva. Čisto na dnu nadzorne plošče najdete SOFTACULOUS, kjer izbirate med različnimi skriptami, ki so pripravljene za namestitev. Izberete WordPress in kliknete na Install Now gumb.

Polja izpolnete tako:

 • Protocol: v kolikor niste zakupili in namestili SSL certifikata, pustite v polju: http://
 • Domain: izberete domeno, na katero želite namestiti WordPress
 • In Directory: PRAZNO!

Site settings:

 • Site Name: ime strani (kar imate v domeni, ime vaše znamke, vašega bloga)
 • Site Description: slogan, podnaslov strani
 • Enable Multisite: ne označite ničesar

Admin Account:

 • Admin Username: NE pustite imena “admin”, saj s tem postanete popolna tarča hekerjev. Izberite nekaj drugačnega, ne vašega imena, vendar nekaj, kar si boste lahko zapomnili
 • Admin Password: pravila za dober password verjetno vsi poznamo, ane? tvojeime123 ni ok geslo! 😉
 • Admin Email: email, ki ga boste ustvarili v naslednjih korakih, verjetno kakšen info@tvojadomena.si ali pa ime@tvojadomena.si

Choose language: Slovensko/angleško, kar vam bolj odgovarja, saj bo v tem jeziku celotna nadzorna plošča WordPressa. Meni osebno je lažje delati v angleščini, saj v primeru kakšne zagate Google hitreje najde rešitev.

Limit Login Attempts: Omeji število poskusov vpisov. Sami presodite, ali želite uporabljati ta vtičnik. Je priporočljivo.

Pod Advanced Options lahko določite, da želite, da se vtičniki in WordPress posodabljajo samodejno. Jaz tega nikoli ne obkljukam, saj se želim pred posodobitvijo vedno prepričati o izkušnjah uporabnikov s posodobljenimi vsebinami. 🙂

Select Theme:

Tukaj imate dve možnosti. Temo, ki bo predstavljala nek osnoven dizajn vaše strani lahko izberete že v tem koraku, najbolje pa je, da opcijo pustite prazno in greste naprej, ter kliknete “install”. WordPress se bo samodejno naložil.
Lahko uporabite eno izmed več tisoč brezplačnih tem na WordPressu, ali pa zajadrate npr na ThemeForest in zakupite profesionalno temo, ki ima že prednaložene demo verzije postavitev strani in v najboljšem primeru tudi ogromno uporabnih vtičnikov, ki močno olajšajo delo s spletno stranjo.

Bi želeli, da o izbiri primerne teme napišem kaj več?

No, zaenkrat naj ostane pri teh osnovah, naslednjič pa nadaljujemo!
Je bilo uporabno? 🙂